“Slimmer werken, niet harder”

H2O Business Club vrijdag 8 april – “Slimmer werken en niet harder”, zo begon Jerre Lubberts (van World of Minds) de workshop “Slimmer werken” op de locatie van brandingsportvereniging JumpTeam. Zo’n 30 young professionals werden zeer gastvrij ontvangen door de Jumpteam crew in hun prachtige en gezellige accommodatie aan het strand van Scheveningen om een avond slimmer te gaan leren werken.

De aanwezigen gingen direct met elkaar in gesprek in groepjes van 6 om elkaar te leren kennen en kennis te delen over wat medewerkers, managers en ondernemers weerhoudt om slimmer te gaan werken (valkuilen, uitdagingen,). Denk aan het opstarten van werkzaamheden, problemen met het stellen van prioriteiten, het gebrek aan flow, afgeleid worden tijdens werk, het gebrek aan vertrouwen in elkaar en het gebrek aan afstemming op de behoeftes van de klant. De uitdagingen die de aanwezigen noemden, werden ‘live’ in een mindmap door Nick Dinsbach van Connection of Minds weergegeven op het scherm. Doordat de antwoorden en oplossingselementen direct te zien waren op het scherm creëerde Jerre en Nick zo samen een interactieve workshop met ruimte voor diepgang.

Na de inventarisatie en brainstorm over wie al welke oplossingselementen toepassen, gaf Jerre richtlijnen om slimmer te gaan werken op manier die persoonlijk ‘op maat’ is en waarbij de elementen elkaar versterken. De verschillende oplossingselementen werden aan elkaar gerelateerd door het presenteren van een “Werk Elke Dag Slimmer’ infographic. (Download hier).

Verschillende simpele en praktische tips werden toegelicht. Zoals het nemen van een pauze tussen actie en reactie zodat je meer stilstaat bij irrelevante activiteiten. Veel taken hoeven immers niet gedaan te worden, kunnen beter door een ander gedaan worden of kunnen op een ander moment gedaan worden: “Waarom | moet | ik | dit | nu | doen?” (zie het blauwe tegeltje in dit artikel). Daarnaast werden een aantal methoden uitgelegd, zoals de Pomodoro-techniek en het Eisenhower-kwadrant (download hier) voor het stellen van prioriteiten (een ‘slimme werker’ besteedt ca. 60% van zijn/haar tijd in kwadrant twee). “Ik ga morgen gelijk een aantal technieken uitproberen” vertelde deelnemer Martijn Groeneveld. Het was naast een leerzame avond ook een gezellige avond die door (een lang applaus en) netwerkborrel werd afgesloten.

Jerre heeft aangeboden je verder te helpen. Dat kan op twee manieren. Jerre zit in een team die een slimmer werken app (”Not To do”) hebben ontwikkeld. Je kunt je hier opgeven om mee te gaan doen. Als je met een training wil meedoen krijg je, als je Jerre mailt, via hem een voucher voor een eenmalige korting van 25%. Hij adviseert te beginnen met de Lifelong Learning (de blended learning variant) training.

Wil je zelf ook een leuke presentatie of workshop geven voor ons collectief van gepassioneerde water organisaties? Meld je dan aan bij info@h20businessclub.nl

Hier staat een korte video van de avond [Sfeerimpressie filmpje] en hier kan je het  mindmap verslag van de avond downloaden Mindmap in pdf bestandDownload hier 

One Comment